Παρασκευή, 11 Ιανουαρίου 2013

Χιονάνθρωπος
συντάκτρια Κυριακή Φαρδή

Το βιβλίο "Ο Χιονάνθρωπος και το κορίτσι" (συγγραφέας Ευγένιος Τριβιζάς) εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1983 (εκδ. Κέδρος). Αναφέρεται στην ιστορία ενός κοριτσιού που φτιάχνει έναν χιονάθρωπο και του ζητάει να ζήσει για πάντα, να μη λιώσει ποτέ. Ο χιονάνθρωπος Τουρτούρι για να τηρήσει την υπόσχεση που έδωσε στη φίλη του μαθαίνει ότι πρέπει να πάει στον Βόρειο Πόλο. Ξεκινάει, λοιπόν, ένα μεγάλο ταξίδι με πολλές περιπέτειες.

Εινογράφηση Αλέξης Κυριτσόπουλος


Το 1995 ο Νότης Μαυρουδής μελοποίησε τους στίχους που έγραψε ο Ευγένιος Τριβιζάς και η Νανά Νικολάου αποδίδοντας την ιστορία σε ποιήματα που έγιναν τραγούδια (σχετικός ηλεκτρονικός σύνδεσμος εδώ).


Το 2010 η ιστορία αυτή έγινε θεατρική παράσταση σε σκηνοθεσία Γιάννη Παρασκευόπουλου


Οι προηγούμενες πληροφορίες προσφέρουν πολύτιμο υλικό για διδακτική αξιοποίηση στο νηπιαγωγείο. Μία σειρά δραστηριοτήτων μπορούν να σχεδιαστούν με κεντρικό άξονα την αφήγηση της ιστορίας σε συνέχειες (για παράδειγμα σε μία πρώτη δραστηριότητα αφηγούμαστε στα παιδιά περιληπτικά την ιστορία, αναφέρουμε τους βασικούς ήρωες οπτικοποιώντας την αφήγησή μας με τη βοήθεια της εικονογράφησης του βιβλίου και εξηγούμε ότι μπορούμε να διαβάσουμε τις επιμέρους ιστορίες, δηλαδή τα κεφάλαια του βιβλίου με τη σειρά το ένα μετά το άλλο σε διαφορετικές ώρες και μέρες, αρκεί να το θέλουν τα παιδιά). Κάποιες ιστορίες μπορούν να δραματοποιηθούν και να εμπλουτιστούν με τα τραγούδια του Νότη Μαυρουδή τα οποία μπορούν, βέβαια, να ακούσουν τα παιδιά σε επιμέρους ανεξάρτητες δραστηριότητες. 


Οι χειροτεχνίες και η ζωγραφική χιονάθρωπου προσφέρουν, επίσης, την ευκαιρία για διαθεματική ανάπτυξη. Εάν για παράδειγμα κατασκευάσουμε έναν χιονάθρωπο με τρεις κύκλους (δύο μεγάλους και έναν μικρό) μπορούμε να συνδέσουμε το θέμα μας με τις μαθηματικές έννοιες πάνω κάτω, μικρό μεγάλο, με την αρίθμηση και να κάνουμε απλούς υπολογισμούς (πόσοι είναι οι μεγάλοι κύκλοι; πόσοι οι μικροί; που βρίσκεται ο μικρός κύκλος;  πόσοι είναι όλοι μαζί; κ.ά.). Δραστηριότητες γλωσσικής ανάπτυξης συσχετίζονται με τη γραφή της λέξης "χιονάνθρωπος" πάνω στις χειροτεχνίες των παιδιών, τη δημιουργία μικρών αφηγήσεων με αφορμή την ιστορία από τα ίδια τα παιδιά κ.ά.

Παράδειγμα χειροτεχνίας-ζωγραφικής χιονάθρωπων με τρεις κύκλους

 
     "Ταξιδάκι θα σε πάω
σ' ό,τι ωραίο αγαπάω
ταξιδάκι στα όνειρά μου
την ελπίδα τη χαρά μου.....

Τουρτούρι από χιόνι
του χειμώνα χελιδόνι
Τουρτούρι.............
η αγάπη να το ξέρεις 
φέρνει γούρι"


(Ευγένιος Τριβιζάς)  
   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου